Πληροφορίες

Στο κέντρο των Δωδεκανήσων και πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές βρίσκεται η Κως, το τρίτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος και δεύτερο σε πληθυσμό μετά τη Ρόδο. Εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός εδώ και δεκαετίες, η Κως είναι ένα πανέμορφος τόπος στον οποίο η φύση χάρισε όλα της τα δώρα. Πυκνή βλάστηση και άφθονα νερά συνδυάζονται με εκτεταμένες παραλίες και ήπιες αμμουδερές ακτές. Το νησί διαθέτει επίσης αρκετές ιαματικές πηγές και θερμά λουτρά. 

Λόγω της θέσης της η Κως υπήρξε ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών και σαγηνεύει τους ιστοριολάτρες με τις αρχαίοτητες της, τα παλαιοχριστιανικά μνημεία και τα μεσαιωνικά κάστρα της. Ειδικά η πόλη της Κω εντυπωσιάζει με τη μνημειακή ρυμοτομία και αρχιτεκτονική της, ενώ η αρχαία πόλη, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, καθώς πρόκειται για ένα αληθινό αρχαιολογικό πάρκο, όπου ξεχωρίζουν η αγορά, ο βωμός του Διονύσου, οι πολυτελείς ρωμαϊκές επαύλεις με τα πλούσια ψηφιδωτά δάπεδα, η αναστηλωμένη Ρωμαϊκή οικία, και η Οικία της Ευρώπης με το περίφημο ομώνυμο ψηφιδωτό, καθώς και το Ρωμαϊκό Ωδείο. Ονομαστό μνημείο είναι επίσης το Ασκληπιείο της Κω, ένα από τα σπουδαιότερα θεραπευτήρια της αρχαιότητας, που θυμίζει ότι το νησί είναι η γενέτειρα το Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής.

Η σύγχρονη Κως έχει να επιδείξει μια αξιόλογη τουριστική υποδομή που συνεχώς αναπτύσσεται για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα πλήθη βορειοευρωπαίων κυρίως τουριστών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Τουριστικά θέρετρα και κοσμοπολίτικες αμμουδιές προσφέρουν φιλοξενία υψηλού επιπέδου, ενώ οι ντόπιοι είναι πάντα φιλικοί και εξυπηρετικοί αποτελώντας έτσι σημαντικό παράγοντα της δημοφιλίας του τόπου. Μόνο ευτυχές μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι οι αρχές και οι κάτοικοι του νησιού επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο στην προσπάθεια διατήρησης της φυσιογνωμίας του τόπου τους, της παράδοσης και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ώστε να μην αποτελέσουν θύματα μιας άκριτης τουριστικής γιγάντωσης. Έτσι η Κως αποτελεί προορισμό τόσο για ανθρώπους που αναζητούν έντονες διακοπές με αθλητικές δραστηριότητες και πολλές ευκαιρίες διασκέδασης όσο και για όσους προσελκύονται από τις φυσικές ομορφιές και τη θεραπευτική ενέργεια του νησιού.

Πρόσβαση

  • Με πλοίο: Το νησί συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και με διάφορα νησιά στο Αιγαίο, όπως το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, της Ρόδου(διάρκεια περίπου 3 ώρες), της Θεσσαλονίκης, της Σύρου (διάρκεια 7-8 ώρες) κ.α. Το ταξίδι διαρκεί από το λιμάνι του Πειραιά περίπου δέκα με δεκαπέντε ώρες. Η Κως συνδέεται, επίσης ακτοπλοϊκώς με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, ενώ ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει και με νησιά των Κυκλάδων. Επιπλέον, υπάρχουν δρομολόγια που συνδέουν την Κω με το Μπόντρουμ της Τουρκίας με πλοίο ή ταχύπλοο, αλλά και με το Τουργκούτρεϊς.
  • Με αεροπλάνο: Η Κως διαθέτει τον κρατικό αερολιμένα Ιπποκράτης και συνδέεται με Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα αεροδρόμια εσωτερικού και εξωτερικού.